zondag 20 mei 2012

Nachttrein naar Pingyao

Na enkele dagen rondgekeken te hebben in Beijing is het tijd voor de volgende bestemming in China. Dit wordt Pingyao een stad van de werelderfgoedlijst en nog volledig omgeven door een stadsmuur van 6 kilometer lengte.
Voordat we echter deze stad kunnen bekijken hebben we echter nog de uitdaging om hier te komen. Al snel besluiten we de nachttrein te gaan nemen, gezien de afstanden gaat het in China gelijk om gigantische afstanden. De nachttrein (een rechtstreekse verbinding doet er slechts 14 uur over waarbij wij nog niet eens op het eindstation uitstappen.
We gaan met de metro naar het treinstation en Robin vermaakt zich met kiekeboe spelen met een jongetje in de metro. Bij het station vinden we een ticket loket maar niemand spreekt Engels en er is geen bord waar we wat aan hebben. Maar met de in de lonely planet opgezochte Chinese karakters voor Pingyao (op z'n Chinees geschreven), avond, donderdag en een plaatje van een bed in een trein lukt het ons drie kaartjes voor de nachttrein te bemachtigen. We denken softsleeper kaartjes te hebben (4 persoons coupe met zachte stapelbedden).
Op de dag van vertrek slapen we uit, ontbijten bij een sjieke banketbakker met echte westerse croissants zodat Robin ook weer wat in haar maag heeft en in de loop van de middag laten we in het hotel een taxi regelen.
Per taxi begeven wij ons naar Station West in Beijing dat een van de ongeveer 8 stations is.
Als voorbereiding op de trein zijn we al op de Chinese toer gegaan en hebben we een grote pot instant noodles met eetstokjes gekocht.

Door de Chinezen wordt dit zowel voor ontbijt, lunch als avondeten gebruikt. Kokend water is in elke treinwagon verkrijgbaar dus voor ons avondeten is hiermee alles geregeld.
Met deze voorbereiding begeven we ons naar onze wachtkamer. Op dit kolossale station heeft elk perron zijn eigen wachtkamer. Ook hiervan is de omvang niet misselijk. In onze wachtkamer kun je ongeveer heel Amsterdam Centraal kwijt. De trein zelf blijkt uit een wagon of 15 te bestaan, en hiervan gaan er dan ook nog eens 5 op een dag met mensen op een wachtlijst ;-)
Aangezien we geen zin hebben in de drukke overvolle wachtkamer passen we ons fantastisch aan en doen als de chinezen. Koop een beker cola en hou vervolgens een paar uur een tafeltje bij Mac D. Bezet. Robin maakt met haar DS meteen weer vrienden.

Leuke gesprekken met een paar chinezen die gruwelen bij de gedachte aan ons treinkaartje. Hardsleeper lijkt dramatisch. Nou, het valt best mee als je een beetje low budget op pad wil. We hadden wat krappe bedjes maar met dekbedje en kussen alleen drie boven elkaar gestapeld. We hadden de luxe variant op de onderste rij. Met een Chinese studente die engels en frans studeerd hebben we gezellig gekletst en met twee andere dames uit de coupe lukt de communicatie met de wereldbol en een fotoboekje over Nederland ook aardig.


De rit in de nachttrein bevalt prima, we eten wat en rond negen uur gaat Robin slapen. Om ongeveer 22:30 gaan de lampen uit en wordt het rustig. Af en toe wordt de rust nog onderbroken door een tussenstop op een van de 15 tussenliggende stations waar ook nog geregeld aan en af wordt gekoppeld. Rond 8 uur 's ochtends komen we aan in Pingyao. We besluiten een taxi te nemen en vragen de studente mee. Zij onderhandelt mooi over de prijs en wij betalen haar rit. Ze was helemaal blij.
Bij aankomst kunnen we meteen in onze kamer

en gaan we ook maar meteen aan het ontbijt. Robin grijpt haar kans en gaat voor eeen pannenkoek.

Anouk, Erik & Robin

Location:Pingyao