zondag 10 juni 2012

Stappen op z'n Chinees

Aangezien de dames al op bed liggen en het nog niet al te laat is besluiten Vincent en Erik het nachtleven in Yangshuo te gaan verkennen. Met een korte taxirit vertrekken we richting het centrum, al snel blijkt dat het stappen in China anders verloopt dan wat wij in Nederland gewend zijn.

Bij binnenkomst in een bar of disco wordt je direct opgevangen door een serveerster die je naar een genummerd tafeltje brengt. Deze serveersters zijn ook veelal in een erg tuttig uniform gekleed.


Binnen een minuut na binnenkomst zit of sta je daar dan met een menukaart in handen. Naast de verschillende bieren en andere drankjes staan ook hapjes op de kaart vermeld, bijzonder hierbij is dat juist de fruit en groente hapjes erg populair zijn. Het is dan niet vreemd om een Chinees met in zijn ene hand een biertje en in de andere een reepje komkommer naast de dansvloer te zien staan.



De drankjes zelf zijn behoorlijk duur, ongeveer het vijfvoudige van hetgeen wij in een hotel of restaurant kwijt zijn, dat is zelfs voor onze begrippen prijzig. In bijna alle gelegenheden zijn wij de enige westerlingen, dit heeft als voordeel dat wij naast veel aandacht en ook geregeld drankjes aangeboden krijgen. Dit varieert van een soort cider, wodka met water tot bier dat in een half longdrink glas wordt gedronken, je blijft hierdoor wel aan het bijschenken.

Verder valt op dat overal het dobbelen erg populair is, soms lijkt het wel of de helft van de aanwezigen zich hiermee bezig houdt. Vaak zijn de tafels dan ook voorzien van meerder setjes bekers met dobbelstenen. De dansvloeren zijn allemaal voorzien van een paal, niet dat hier erg spannend wordt gedanst. Ze worden voornamelijk door jongens gebruikt om in te klimmen, in no time zit er dan eentje op zo'n zeven meter tegen het plafond.



Een leuk detail is ook de waarschuwing tegen alcoholisme die wij in de disco tegenkomen. Gezien het grote aantal dronken chinezen, ze liggen soms gewoon op een bank te slapen maakt dit niet veel indruk. Verschillende worden door vrienden afgevoerd of we zien er een met zijn vriendin over de schouder naar buiten lopen. Het lijkt erop dat Aziaten gemiddeld toch iets minder goed tegen drank kunnen als wijzelf, een lokaal biertje bevat gemiddeld ook maar 2,5% alcohol.



Als rond tweeën alles gaat sluiten is het weer tijd om naar huis te gaan. Na een korte onderhandeling met een tuktukchauffeur crossen we door de nacht en komen we weer bij ons hotel aan.

Het was een geslaagde stapavond op z'n Chinees

Erik & Vincent

Location:Yangshuo, China