vrijdag 25 mei 2012

Relaxed dagje

Vandaag een relax dag. Het is zo'n 20 graden en nog grauwer dan gister dus we slapen uit en ontbijten in het hostel. Er is een Frans gezin met een meisje van net 6 en een jongetje van 10.


Robin en het meisje vermaken zich met het springtouw en het springelastiek ondanks dat ze elkaar niet kunnen verstaan. Wij kletsen wat met de ouders en zij reizen nu al 10 maanden rond. Dan gaan wij gewapende met blouse, stevige stappers en regenponcho wandelen naar de "kleine wilde gans pagode". We lopen fout en komen langs een school die net uitgaat en we gaan kijken. Robin wil niet naar binnen maar wel weer voor de deur staan. Nu is dit geen internationale school dus zijn we een bezichtiging. Kijkende kinderen en kijkende ouders en wij die druk aan het kijken zijn (wie kijkt naar wie?). De kinderen komen per klas zingend in rijen naar buiten maar direct na de schoolpoort is de discipline weg. Geduw, getrek en geschreeuw als thuis. En de dapperen roepen heeel hard HALLOOOO!
En zeggen dan natuurlijk Ni Hau (je schrijft het vast anders). Robin wil maar blijven kijken terwijl we toch aardig in het middelpunt staan, wellicht dat ze in de loop van de vakantie ook nog naar binnen wil.

Inmiddels zijn we wel de weg kwijt en we nemen een tussendoorweg naar een hoofdstraat en lopen op de gok een richting uit. Er breekt een enorme stortbui los. Zelfs Erik trekt zijn regenponcho aan (=uniek) en we struinen verder.


Even hopen we dat de bui van korte duur is maar de stop op de stoep onderbreken we ook maar en we besluiten voor koffie oid te gaan, zolang we maar droog zitten. Aan de overkant van de weg ziet Anouk de tekst Coffee en met gevaar voor een modderdouche steken we over.


Naast het restaurantje zit een klein ticket office en Anouk gaat even kijken. Nou, laat dat nu net de wilde gans pagode toegang te zijn die we zoeken. Soms een mazzeltje mag best. Maar nu eerst koffie.








Binnen blijken we toch in een wat sjieker restaurant te zitten en we bestellen thee met een lunch. Robin is aan het tekenen en we maken nu maar foto's van haar creaties omdat we ze niet allemaal kunnen bewaren. Anne, deze tekeningen zijn voor jou.
Heerlijk, er is ook internet en we nemen een filmpje op voor opa. Na de lunch snel de pagode in, omhoog geklommen en terug naar het hostel.


Al snel komen de fransen ook binnen. Wij zijn lui en eten in het hostel een erg lekkere pizza. Robin speelt spelletjes op internet met het meisje, en nu zitten ze mens-erger-je-niet te spelen. Nu Robin het franse meisje wat engels hoort praten krijgt ze ook wat lef en begint ze ook in engels te tellen. Mens erger je niet in engels, frans en nederlands door elkaar.
's avonds even geskyped met opa en oma en met opa contact via facetime. Handig toch dat internet.


Anouk, Erik & Robin

Location:Xi'an, China

Terracota leger

We zijn netjes op tijd opgestaan en hebben in het hostel genoten van een Engels ontbijt met een fruitsalade. Robin blijkt verzot op witte bonen in tomatensaus met een gebakken ei met zachte dooier (anouk gruwelt ervan).

We gaan met het openbaar vervoer dus op zoek naar bus 603. Die is snel gevonden en we gaan door naar het station. Daar moeten we over naar bus 306 maar ook dat lukt goed.


We crossen in een uur naar de muur en onderweg is het een grauwe boel. Het is een graad of 22 en heel mistig, je wordt er niet vrolijk van. Onderweg nog even een verkeersopstopping door een aanrijding maar ook die wordt via de stoep netjes omzeild. Bij het leger aangekomen gaan we wat eten vlak voor de ingang, natuurlijk een superfoute locatie waar we het 4-voudige van de normale prijs betalen, sukkelsssss.


Je wordt echt gek van de verkopers van mini soldaatjes, een leger van 6 stenen soldaatjes is ongeveer €1,25 maar daar zitten we niet op te wachten en op gekleurde vilten katjes ook niet.

Het complex heeft 4 hallen waarvan 1 museumpje. De LP (lonely planet gids) adviseert om de route in volgorde 3,2,1 te doen omdat nr 1 het hoogtepunt is en dat doen we dus maar. Er valt niet zo veel te vertellen behalve dat het indrukwekkend is. Leuk om te zien hoe ze bezig zijn om stukken op te graven terwijl we kijken.





Vreemd wel dat alles afgesloten is met hekken en je flinke afstanden moet lopen maar dat iedere hal een een ingang met rode loper heeft en dat er toch best vaak een dure auto voorgereden wordt met "Men in Black" met meestal 1 westerling erbij.

Voor ons is het totaal niet te begrijpen dat een keizer een heel leger in klei op ware grootte liet maken om belangrijk te zijn na zijn dood. Dit leger is namelijk echt enorm, en alle details kloppen als kleding, wapens, gezichten, paarden.

Het is nu laagseizoen en niet druk voor hier maar wij vinden het al flink druk.
Te erg is het eigenlijk dat we nu al allerlei bekenden van andere locaties tegenkomen of uit ons eigen hostel. Het lijkt de locale kroeg wel.
Als we besluiten de bus te nemen komen we weer wat mensen tegen en samen gaan we een ijsje eten bij de nep Mac D. Robin wil al een tijd een ijsje dus ze heeft mazzel een echt lekker roomijsje te treffen.

Dan gaan we met zijn allen in de bus.








Robin is druk aan het gek doen met twee knullen die ook in ons eerdere hostel zaten, alledrie lijken ze zich erg te vermaken. In xi'an nemen we de stadsbus en zitten zo te kletsen dat we verkeerd uitstappen bij het hostel van anderen. We besluiten met zijn allen te gaan eten in het moslim kwartier.





Erik is hier met Robin een dag eerder al geweest. Het is er superdruk en chaotisch maar ook erg relaxed omdat er niet gestaard wordt. We zoeken een restaurant met "Lazy Susie" uit.


Dat is zo'n ronddraaiend middendeel. Dan bestellen we verschillende gerechten alleen een biertje kan niet (moslim) en cola lukt niet (taalprobleem). Het is erg gezellig en lekker en na het eten slenteren we via de supermarkt naar ons hostel.


We zijn blij dat we geen georganiseerde tour geboekt hadden vanuit het hostel want dit was een leuke dag zo met het openbaar vervoer.

Een van de meiden die mee is zit ook in ons hostel dus die loopt ook mee. Thuis gaan Robin en Anouk snel slapen en Erik schuift nog aan de bar aan met Myrthe die net 3 maanden in Nepal heeft gewerkt in een gebied waar wij ook dichtbij geweest zijn 7 jaar terug.

Eigenlijk zou dit onze laatste nacht in het hostel zijn maar we hebben de verkeerde dag de trein geboekt en we besluiten maar een dag langer in het hostel te blijven omdat we eindelijk 3 softsleeper tickets voor de trein hebben en nog wel onderste bedjes. De volgende treinrit duurt 16!! uur dus een beetje comfort in de vorm van een bed waar je ook nog op kunt zitten mag wel. Sjiek hoor.




Anouk, Erik & Robin

Location:Xi'an

Nachttrein en rondwandeling Xian

Na aankomst in Xi'an voelt Anouk zich niet helemaal fit en zij besluit in ons hostel een tukje te gaan doen. Erik gaat samen met Robin op pad om de stad te verkennen. Xi'an is een erg oude stad waarvan het centrum nog volledig door een grote stadsmuur is omgeven. In de tijd van Marco Polo was dit het eindpunt van de welbekende zijderoute.






Als eerste wandelen we naar de Bell Tower waar we de grote klok bekijken die bij bijzondere gelegenheden wordt gebruikt. Typisch wel is dat die eeuwenoude toren midden op een drukke rotonde staat en dat je er alleen door een voetgangerstunnel kunt komen. Eigenlijk is de stad overal een allegaartje van erg moderne hippe winkels en gebouwen en oude gebouwen en kleine straatjes. Niet te vergelijken met Pingyao waar we een stop eerder waren.

Daarna gaan we naar de vlakbij gelegen Drum Tower met een hele grote trommel. Iedere stad hier heeft een drumtower en een belltower.

Achter de Drum Tower ligt de moslimwijk van Xi'an hier struinen we rond tussen allerlei standjes met lekkers, er wordt ook volop gekookt in de aanwezige kraampjes. Bij de grote kraam waar brood wordt 'gebakken' blijven we even hangen. Het brood gaat niet zoals bij ons in de oven maar in een gigantische frituurpan, het is lekker maar wel erg vet. Robin krijgt wat brood aangeboden door een mevrouw maar ze wil het niet proberen. Dan krijgt ze maar een heel brood in een zak mee. Het smaakt een beetje als een hollandse "poffert" die je in een pan met een scheut olie bakt. Alleen wel wat droger maar een potje jam erbij smaakt best oke.






Inmiddels hebben we al wel ontdekt dat de Chinezen alles wat in een frituurpan past frituren, en omdat ze ook erg grote pannen hebben is dat eigenlijk alles. Daarbij komt ook nog dat het frituren zowel voor het avondeten maar ook voor de lunch en zelfs voor het ontbijt wordt gebruikt.
Als Europeanen worden wij nog niet helemaal gelukkig van een frituurwalm op een nuchtere maag en tot dusver is het ons gelukt om iedere ochtend te ontbijten met fruit, yoghurt of iets van brood.

Tijdens onze wandeling zien we verder ook nog allerlei kooitjes met zangvogels.


's middags blijft Robin met Anouk nog thuis. Anouk heeft flink de koorts (na 2dagen gelukkig weer helemaal oke) en Robin wil in haar "huisje" spelen. Erik haalt wat vers fruit en struint nog wat door de buurt.

Het is wel weer een stad vol tegenstellingen. Bij en stalletje aan de straat betaal je €3,50 voor een paar schoenen en om de hoek zitten de winkels van Louis V. en Prada naast elkaar voor westerse prijzen. De parkeerplaatsen op de stoep staan vol met Mercedes, VW en dikke Amerikaanse merken terwijl fietskarren met meters hoog oud ijzer voorbij komen.

Anouk, Erik & Robin

Location:Xi'an, China