dinsdag 22 mei 2012

Stadsmuur, fietstocht en vliegeren

Op onze laatste volledige dag met nacht in Pingyao. We staan om 7 uur op om snel naar de stadsmuur te gaan. De oudere dames zijn hun dagelijkse gym oefeningen aan het doen en ze vinden het wel leuk als we erbij komen zitten kijken. Een paar die niet meededen springen enthousiast voor de camera.


De drukte met Chinese toeristen komt al snel op gang, we gaan dan ook meteen de poort door en de muur op voor een wandeling. De poort heeft een leuk stuk oude vloer met diepe groeven van de karren met ijzeren wielen die vroeger over het pad reden.


Chinese toeristen hebben meestal een gids met een luidspreker bij zich waar je echt doof van wordt. Vandaar onze haast om dat geschreeuw voor te zijn. De muur geeft een mooi uitzicht over de oude stad en de hectiek aan de andere kant van de muur.



Na een kwart van de muur te hebben gedaan dalen we weer af, we hebben trek in een ontbijtje. Op naar ons hostel waar het 's morgens altijd een gezellige boel is. Iedereen bespreekt de dagplannen en de voertaal is engels.


Na een lekkere fruitsalade en Robin haar pannenkoek wil Robin eerst nog knutselen. Dat kan natuurlijk en ondertussen geven wij de was af.
Dan gaan we naar wat tempels die we 's morgens zagen. Het is er heerlijk rustig, duidelijk niet interessant voor de groepen die in 3 uur de hele stad willen zien. Wij gaan lekker met een ijsje (geen bonen maar roomijs met aardbeiensaus dit keer) in de schaduw zitten. Dan op naar ons hostel voor een siesta, en we komen nog een duitser uit ons hostel tegen dus we schuiven op het stoepje aan en halen wat te drinken.








Robin heeft aangegeven te willen fietsen dus dat gaan we doen. Een km of 7 verder liggen wat oude tempels. Onze rit erheen wordt een avontuur. Robin achterop de tandem bij Anouk waar ze niet bij de trappers kan. We twijfelen of we de tandem zullen accepteren want een rem doet het niet, de banden zijn aan vervanging toe en een wiel is krom. Dat heeft niet voor problemen gezorgd, wel stonden we drie keer stil omdat de ketting er af lag. Nu zijn we niet voor een gat te vangen en een ketting omleggen lukt ons wel. Fiets op de kop, Robin in de berm gezet vanwege de kolentrucks, ketting erom leggen en we zijn weer op pad. De tempels zijn niet gerestaureerd en dat maakt het juist leuk. De terugweg was een uitdaging ook om met twee fietsen door de avonddrukte te komen terwijl er auto's en electrische scooters ons pad kruisen en er op de weg een markt gaande is ook. Bij de historische muur de fietsen weer over de barricade getild en we waren weer thuis. Op de terugweg hield de fiets zich goed al waren we wel aan een douchebeurt toe om het kolenstof weg te wassen.








Toen even naar de toren waar 's avonds druk gevliegerd wordt. Geen Chinese toeristen maar alleen lokale bevolking dus we helpen met een vlieger uit een boompje halen zonder door toeristen belaagd te worden. Een leuke en ongedwongen sfeer.





In het hostel hebben we hebben nieuw buren, een Nederlands koppel studenten waarvan de moeder van de een een maand meereist. We gaan samen eten en het is reuze gezellig. Zij willen naar Tibet en lopen tegen de problemen met het krijgen van en vergunning aan.

De volgende dag is onze reisdag en het is fris en het miezert de hele dag. Fleecetrui erbij en op naar de bank en het postkantoor. Bank is een uitdaging want in de oude stad accepteren de ATM's geen europeese passen. Erik gaat naar buiten de muur en bij de derde ATM heeft hij geluk.

Dan wordt het een hangdag. Het hostel is leeg, alle gaten zijn verhuisd omdat er een internationale school langskomt met 50 kinderen. De meeste kraampjes blijven vanwege het weer leeg en lekker ergens zitten lukt helaas ook niet. Er is een nep mac donalds en we eten franse friet. We hangen wat in de bar van het hostel die een paar panden verder zit. Anouk voelt zich grieperig en gaat op een bank liggen slapen. Robin kijkt film op haar DS en we drinken en potje thee. Robin speelt nog tafelvoetbal met en van de meiden uit het hostel. En zo gaat de trein om 20:40 dus we gaan een taxi laten bellen om in de trein in ons bed te kruipen.



Anouk, Erik & Robin

Location:Pinyao