vrijdag 15 juni 2012

Hanoi,

Op de luchthaven van Hongkong dachten wij even snel in te checken. Dat viel dus mooi tegen omdat een overijverige dame bij de incheckbalie onze tickets wilden zien om Vietnam weer te verlaten. En aangezien we die niet hebben ging ze moeilijk doen.
Wij haar ons visum laten zien maar ze vertrouwde het allemaal niet. Er kwam nog een collega bij en ondertussen zei Robin "volgens mij snappen ze er helemaal niks van". Na zo'n 20 minuten geduldig wachten en vertellen dat we over land naar Cambodia gaan en dus geen ticket hebben om Vietnam te verlaten kwam ze met een formulier. We moesten verklaren dat wij ons ervan bewust waren dat wij wellicht niet aan de toelatingseisen voldeden om Vietnam in te komen en dat wij de vlieg maatschappij nergens voor verantwoordelijk konden stellen. En met ondertekend formulier aan onze boardingpass konden we verder. Natuurlijk geen centje pijn bij de douane dus zitten we nu lekker in Hanoi.

Na aankomst zijn we lekker gaan eten, Robin een assorti loempia's en wij vietnamees met een Hanoi biertje. Als toetje een ijsje waarbij Erik zijn ijsje nooit aangekomen is, dit wordt een trend. We zijn ook meteen aan het informeren gegaan om een boottocht door Halong Bay te gaan doen en hoe we aan kaartjes voor de water poppen show komen. Nadat in Yangshuo ons theateravondje en ons boottochtje 4!!! keer niet doorging door de regen willen we nu wel een avondje theater en een boottocht.
Dus hebben we vandaag een boottocht geboekt, kaartjes voor de avondshow met de poppen gekocht en treinkaartjes om over 4 dagen met de nachttrein naar Hue te gaan. En nu maar duimen :-)

Hanoi is een hectische stad met heeeeel veel kleine winkeltjes.
Het is warm (36graden) dus doen we alles op half tempo.


We ontbijten ergens met vruchten yoghurt waar Erik weer overgeslagen wordt en gaan dan naar het meer waar een tempeltje ligt. Er igt een schild van een reuzeschildpad en de legende is dat deze schildpadden nog ergens in het meer leven.


We zien wel wat kleine schildpadden maar de "Nessie" van dit meertje ontdekken we niet.


Robin staat model voor een hele reeks foto's voor een groepje toeristen.


Ze begon zowaar de lol ervan in te zien.

Bij een lunch krijgt Erik weer geen broodje, het zit hem niet mee
Dan gaan we naar ons hostel voor een siƫsta. Als we twee uur later weer naar buiten loen ziet het er zwaar bewolkt uit en het stormt. Anouk neemt een paraplu mee maar Erik vind dat niet nodig "ik neem wel een taxi als het gaat regenen" zegt hij.
Vanwege de dreiging voor regen lopen we eerst naar het poppentheater om daar in de buurt wat te gaan eten. Overal bereiden mensen zich voor op de regen en we gaan een restaurant in. We zijn nog niet binnen of er barst een wolkbreuk los zoals we nog nooit gezien hebben.


Binnen een uur tijd is het waterpeil in het meer een halve meter gestegen, staan de straten onderwater en spuit het water uit de putten omhoog.


Auto's zien niet meer waar de weg is en staan met knipperende lichten tot aan de deurportieren in het water.
Wij moeten 100 meter afleggen naar het theater en daarvoor moeten we door soms 25cm diep water. Sommige winkeltjes zijn veranderd in een waterval, het water spuit onder de rolluiken door.


Maar we bereiken redelijk droog het theater, onze slippers kunnen tegen water tenslotte. Het is wel voor het eerst dat we mensen op hun blote voeten en met opgerolde broekspijpen naar het theater zien gaan. En regenkleding hier is superhip.

De poppenshow is fantastisch! Het is een voorstelling met een orkest en zang en de poppen spelen een spel in het water. Vroeger werden dit soort voorstellingen in de rijstvelden gegeven.


De terugweg is nog even een uitdaging.


Straten zijn door het water afgezet, die taxi kan Erik mooi vergeten :-) we waden weer door het water maar komen op natte voeten na schoon en droog thuis. Nog even snel wat gesnacked bij het Australische buurhostel en is de rugzak voor onze boottocht gepakked. Morgen gaan we in de bus naar halong bay, dan een dag varen en slapen op de boot. Kajakken en een grot bezoeken en dan nog een nacht op een bounty eiland, alleen zitten we in een hotel en niet in een hutje. Onze bagage blijft in het hostel en over drie dagen komen we hier weer terug.


eerste dag zijeens door Hanoi rondgestruind.


Anouk, Erik & Robin

Location:Hanoi, Vietnam