vrijdag 27 juli 2012

Cultureel dagje Java

Bij een bezoek aan Java mag zeker een van de bekendste bezienswaardigheden niet ontbreken, een bezoek aan de Borobodur.


We zijn weer de hele dag met een chauffeur op pad dus hebben we lekker zelf in de hand hoe lang we overal willen blijven.


Borobodur is een zeer mooi bewerkte boeddhistische tempel van gigantische afmetingen.
Het complex is giga groot en op de bovenste verdiepingen staan boeda beelden die verstopt zijn in een soort klokvormige bouwsels.


Na ons bezoek aan de Borobodur hebben we een rit gemaakt om vanaf de helling van de Gunung Merhabu vulkaan de Merapi vulkaan te bekijken. Helaas was de Merapi op dit moment zelf te actief dus was het verboden deze te betreden. De Gunung Merhabi was zelf in 2010 uitgebarsten, tijdens onze wandeling hier hebben we goed kunnen zien wat voor schade dit oplevert. Op verschillende plekken stonden nog resten van huizen en ook van een verdwenen dorpje.





Na dit vulkaan gebeuren was het nog tijd om van de grootste Hindoestaanse tempels van de wereld te bekijken. De Prambanan is een oud tempelcomplex dat ergens rond 1820 weer in de Jungle terug is gevonden. We zijn er niet erg lang geweest omdat we allemaal een beejte tempel moe waren. Wel heeft Robin nog even 'zandbakje' gespeeld :-)








Anouk, Erik & Robin

Location:Noord Java, Indonesie

Jogjakarta

Jogjakarta (Jogja voor kenners) is een erg relaxte stad. Wij hebben een leuk hotel met een kamer die uitkomt op een binnentuin waar ook een lekker zwembadje is.
Om de hoekt ligt een van de drukste maar toch ook erg leuke winkelstraten, de Malioboro.

Door deze straat loop je verder de stad in. Een van de eerste plekken die we in Jogja hebben bezichtigt was de Kraton. Dit is het oude paleis van de sultan. Hiernaast ligt de Taman Sari (in goed Nederlands het waterkasteel).


De Sultan had hier een verblijf met allerlei waterwegen, vijvers en zwembaden om zich met z'n harem en familie terug te trekken. Helaas is het complex door aardbevingen behoorlijk beschadigd.


Dan nemen we twee fietstaxi's om ons richting de hoofdstraat te brengen waar we willen gaan lunchen en Robin mag nieuwe jurkjes uitzoeken. De tricit jurkjes die we meehadden zijn echt niet meer schoon te krijgen. Robin scoort 4 jurkjes voor samen $5, de oude jurkjes gaan dus mooi weg.

Verder hebben we in Jogja nog de Benteng Vreeburg bezocht. Dit is een oud Nederlands fort dat is gerestaureerd en waar nu een museum zit met allerlei diorama's. De voorstellingen zijn nogal nationalistisch van aard en geven vooral een weergave van de strijd tegen allerlei onderdrukkers zoals de Engelsen, Nederlanders en Japanners.

Buiten dit culturele programma hadden Anouk en Robin ook nog de behoefte aan een doe activiteit. Hierbij viel gelijk al de keuze op een dagje batikken. Er werd begonnen met het tekenen van een patroon op een witte lap. Robin ging hierbij gelijk voor een paard.


Toen moesten de lijntjes van de tekening met een batik pijpje met hete was overgetrokken worden. Dat was best nog een zorgvuldig klusje. Na het maken van de lijnen was het tijd voor het inkleuren van het schilderij. De kleurtjes verf zagen er in de potjes heel anders uit dan wat het eindresultaat moest worden dus er werden zo nu en dan de verkeerde kleurtjes gebruikt ;-)


Na het inkleuren moesten we alle gekleurde delen van de stof met een laag was afdekken en toen was het lunchtijd. We zijn gezellig met Mandy en Mirjam die ook de workshop deden naar een restaurantje gegaan waar we een voucher voor hadden gehad.
Na de lunch moesten de lappen een verfbadje in. Eerst werden de lappen een vreemd kleurtje maar na een tijdje sagen de lappen er prachtig uit. Terwijl de lappen de pan ingingen om de was er uit te koken zijn wij lekker op het dakterras gaan zitten. Overigens was het de bedoeling dat Anouk de workshop ging doen maar Robin wilde ook mee. Nu is een kleuter van 5 alleen aan de batik niet zo'n goed idee dus Erik heeft eigenlijk samen met Robin de workshop gedaan. Al met al een superleuke workshop en 's avonds hebben we nog twee batikdoeken voor thuis gekocht.
Hieronder onze creaties





Anouk, Erik & Robin

Location:Jogjakarta, Java, Indonesiƫ