zondag 8 juli 2012

Phnom Penh

Na onze tocht met de speedboot vanaf Chau Doc zijn we aangekomen in de hoofdstad van Cambodia: Phnom Penh. Om te beginnen is het een wat eigenaardige stad, er is geen centrum, geen openbaar vervoer en ook geen treinstation. Het rondreizen doen we dus vooral per TukTuk, iets waar Robin echt van geniet.


Na de eerste nacht in ons hotel vertrekken we 's ochtends na het ontbijt per TukTuk richting het koninklijk paleis en de daarnaast gelegen Silver Pagode. We blijken niet netjes genoeg gekleed en daarom koopt Anouk voor $3 een T-shirt en huurt Erik voor $0,50 een lange broek


. Met deze fraaie kleding aan betreden we het paleis en pagode. Het koninklijk paleis is mooi en sierlijk in wat ze de Khmer stijl noemen, en omgeven door tuinen.


De Silver Pagode is zo genoemd omdat het dak is bedekt met 5000 zilveren tegels van een kilo per stuk. Daarnaast verschillende Boeda standbeelden van goud met een overvloed aan diamanten. Robin is vooral gecharmeerd van de dierenfiguren die gemaakt zijn van buxusstruikjes, er zijn olifanten, een soort antilopes en nog wat ander beestenspul.


's Middag bezoeken we kort Wat Phnom weer met een grote pagode. Er zou hier ook een olifant moeten zijn waar je een ritje op kunt maken maar helaas was deze niet te vinden.


In een naastgelegen speeltuintje zijn we even gaat zitten om wat van onze rambutans (een soort Lychee) te eten. Hier liep ook een groepje straatkinderen in de kleuterleeftijd rond met twee jonge begeleiders van een kerk. Dat het straatkinders waren was duidelijk te zien voor ons maar het was moeilijk voor ons om dat aan Robin uit te leggen. We hebben onze resterende Rambutans aan hen gegeven en ze smulden er van. Voor Robin blijft het moeilijk om voor te stellen dat er kinderen zijn die het veel minder hebben dan wat wij gewend zijn. Ze vind het maar gek dat de kinderen zonder schoenen rondlopen.

Schrijnend toch om drie broertjes van 2 tot 4 oud ieder met een bakje om hun nek armbandjes te zien verkopen.

's avonds denken we aan de sushi te gaan maar we blijken in een Suki bar te zijn. Een soort sushi bar maar net wat onders, je hebt ook een pan bouillon waar allerlei ingrediƫnten in gaan die ui wat wij noemen 'de susjhi bar' komen. Robin vind vooral de schelpen leuk, je gooit ze in de pan waarna ze opengaan.


De dag daarop wilden we de Killing Fields van Choeung Ek bezoeken. Omdat we Robin hiervoor nog wat te jong vonden is Erik eerst gegaan terwijl Anouk met Robin in het hotel bleef. Robin haar wens was eenspelletjes/knutselochtend dus dat hebben we fgedsan. Met een kopje thee erbij ;-) Toen Erik terugkwam is Anouk op pad gegaan.



Choung Ek is zeer indrukwekkend.


Tijdens het regiem van Pol Pot zijn alleen hier al 17.000 gevangenen met de hand omgebracht. Het complex ziet er heel vredig uit met fruitbomen en veel groen maar als je goed rondkijkt zie je wat hier gebeurd. De bezoekers lopen allemaal met een koptelefoon op naar de toelichting te luisteren en op bankjes zitten mensen in gedachten verzonken.





Voor wat er precies gebeurd is moet je maar kijken op wiki en zoeken op "Choung Ek". 's middags zijn we nog naar een winkelcentrum gegaan waar een kinderspeeltuin moest zijn maar dat viel tegen. Wel lekkere koffie ;-) 's avonds lekker aan de gebakken inktvis en nog een andere vis.

De laatste dag in Phnom Phen hebben we allereerst een bezoek gebracht aan het Nationaal Museum. Hier werd een aardig beeld gegeven van de geschiedenis van Cambodia met vooral veel standbeelden uit de regio van de Angor Wat. Na het museum zijn we gaan lunchen bij het restaurant van Friends. Dit is een stichting die dakloze kinderen een opleiding geeft zodat ze daarmee weer voor zichzelf kunnen zorgen. Het restaurant zelf biedt ze de gelegenheid om ervaring op te doen in een restaurant op westerse leest. Qua bediening en het eten zelf slagen ze daar uitstekend in. Naast de restaurantopleiding worden er nog veel meer opleidingen gegeven en Robin en Anouk schuiven aan in de nagelstudio


Wie had het ooit gedacht dat we Cambodia rond zouden reizen met gouden nagels. Erik koopt een nieuwe portemonnaie. Na ons bezoek hier zijn we terug gegaan naar ons hotel om van het zwembad te gaan genieten.

Voor het avondeten zijn we per ongeluk weer naar een typisch Cambodjaans Suki restaurant gegaan. Het is een soort fondue maar dan met bouillon waarin je zelf allerlei gerechten klaar kunt maken. Het per ongeluk is omdat we afgingen op de kreet BBQ op de gevel maar dat betekend dat iemand op een grillplaat stukjes vlees voor je gaat staan braden. We gaan liever voor de hapjes in de bouillon.

De volgende morgen zijn we met de bus naar Siem Reap ggaan. Door regen en wegwerkzaamheden duurde de rit bina 8 ipv 6 uur maar we kwamen aan. Onderweg kregen we de lotus vruchten in de bus. De zaadbol van de lotusbloem. Er zitten een soort pitten in en als je die openpelt dan kun je ze eten. De hele bus zat aan de pitten dus wij hebben maar meegedaan, maar pinda's zijn toch beter.






Anouk, Erik & Robin

Location:Phnom Penh, Cambodia