dinsdag 19 juni 2012

Halong Bay & Hanoi Hilton

's morgen slapen we eerst uit om dan langzaam de tassen eens te gaan inpakken. Onze trein gaat vanavond pas en op maandag is zo ongeveer alles wat er in Hanoi te zien is dicht. Voor Robin hebben we teveel kleren mee. De zomerkleding van vorig jaar past Robin nog net dus het thuis laten liggen had geen zin, na de vakantie is Robin er uit gegroeid. We geven een pakketje met kleding en wat speelspul bij de receptie af, daar wordt een ander kindje blij mee gemaakt. Dan op met de fietstaxi naar het Hanoi Hilton. Dit is de oude gevangenis waarin tijdens de Vietnam oorlog oa de Amerikaanse gevangenen en politieke gevangenen vastzaten. Een luguber geheel.





Na de gevangenis zijn we op een bankje bij het meer gaan zitten. Mensen kijken en bekeken worden. We hebben er een paar uur gezeten en ons prima vermaakt. We werden diverse malen aangesproken door nieuwsgierige Vietnamezen. Een student kwam erbij zitten om zijn Engels te oefenen. Toen zijn we maar richting het hostel naast het onze gegaan om wat te eten. Er zij twee meisjes van de Canarische eilanden en de dames spelen even met elkaar met een bal voor de twee meisjes met hun ouders vetrekken.

Dan even eten en met de taxi naar het station. Gelukkig hebben we softsleeper tickets want de trein in Vietnam is een tikkie minder dan die in China. We hobbelen echt vooruit en de bedjes zijn kleiner en harder dan in de treinen in China.



Anouk, Erik & Robin

Location:Halong bay & Hanoi, Vietnam

Halong Bay: hike & monkey island

De tweede dag vertrekken we met de boot naar Cat Ba Island (ook in Halong Bay), in een hotel hier zullen we de tweede nacht doorbrengen. Voordat het zover is hebben we eerst nog een hike in de jungle op het programma staan. Het is weer eens een behoorlijk steile klim in de vochtige en warme Vietnamese jungle. Al snel richt onze gids zich op Robin en loodst hij haar enthousiast en onvermoeibaar omhoog. Soms wordt ze hele stukken op zijn rug gedragen. Robin zelf kan zich daar ook prima in vinden en vermaakt zich opperbest. We zijn blij als we uiteindelijk bovenop de berg zijn aangekomen en kunnen genieten van het uitzicht en vooral een verkoelend briesje. Beneden aangekomen belonen we ons dan ook met een ijsje en een ijskoude cola.






Met de bus gaan we verder naar ons hotel om in te checken, op te frissen en te lunchen. Voor dat we het weten is het al weer tijd voor de middagtrip naar Monkey Island. We vermoeden dat de naam voornamelijk vanuit marketing oogpunt wordt gebruikt want er is geen aap te zien of ook maar iets dat wijst op het bestaan van apen op dit eiland. Er is wel een leuk strand en weer een mogelijkheid om een berg op te klimmen. Na een einde de berg op te zijn gegaan keren we om omdat het pad steeds lastiger wordt. De rest van de tijd vermaken we ons prima op het strand en in het water.


Robin is druk met Holly en Eli in de weer en ze is zelfs bezig met woordjes in het Engels. Af en toe komt ze even vragen hoe ze iets in het engels moet zeggen en we horen haar zeggen 'you say yes, this is no', 'you play with me?' en ze leren elkaar woordjes in het Nederlands/Engels. Ze hebben met zijn drieën dikke pret.


's Avonds verkennen we nog even kort het dorpje waar ons hotel ligt maar dan is het al snel tijd om ons bed in te duiken. De volgende ochtend brengt de boot en aansluitend de bus ons weer terug naar Hanoi. Om een uurtje of vier komen we weer aan in ons vertrouwde hotel, net op tijd om de inhoud van onze enorme wastas nog even te laten wassen voor we morgen maar Hue gaan.



Anouk, Erik & Robin

Location:Halong Bay, Vietnam

Halong Bay

Het is gelukt, we gaan op een boot mee. Door de overstroming de avond voor vertrek hebben we nog even gedacht dat we nog een afzeg telefoontje zouden krijgen maar om 8:30 staat er keurig een bus voor de deur. Voor Robin meteen leuk dat er twee kinderen mee zijn, Holly van 8 en Eli van 10, broer en zus uit nieuw Zeeland.
We rijden eerst zo'n 3,5 uur voor we op een open bootje gaan om naar onze boot gebracht te worden. We hebben een leuk hutje met eigen badkamer. Robin is al druk in de weer met de Holly, ze rennen lekker rond.





Inmiddels zijn we met de boot aan het varen tussen de eilandjes van Halong Bay. Het grappige is dat de eilanden onderdeel uitmaken van het Karst gebergte en er precies hetzelfde uitzien als de bergen van Yangshou waar we eerder zijn geweest het enige verschil is dat er nu geen rijstvelden tussenliggen maar dat hier de zee ligt. Na een lunch aan boord is het tijd voor het eerste programmaonderdeel, een bezoek aan de grot. Hij is vergelijkbaar met onze andere grot alleen ontbreekt nu het modderbad en hoeven we minder kruipdoor-sluipdoor te gaan. Na de grot gaan we een uurtje kajakken. Robin zit bij Anouk in de boot en Erik deelt met een Nederlandse jongen een Kano. Na het kajakken en zijn we flink bezweet en we kijken al uit naar ons strandbezoekje.


Afkoelen in de zee is er niet echt bij want het water is erg warm. Tijdens het zwemmen barst er een regenbui los, dat heb je als je in het regenseizoen op pad bent. Het is geen lullig buitje dus Erik sprint even naar de tas om die snel in de regenhoes te doen om dan weer snel het water in te gaan om verder te zwemmen. De meeste zwemmers verlaten het water maar een paar Vietnamezen gaan zwemmen onder een paraplu. Rara lui hoor ;-)



Na het bezoek aan het strand gaan we met de tender in onze badkleding weer naar de grote boot om te douchen en te eten. De bliksem slaat nog in de berg waar we zojuist bij gezwommen hebben. Het hoost door en de kinderen hebben de grootste lol in een grote plastic zak.


De warme douche op de boot is wel erg lekker om weer wat op temperatuur te komen want zelfs bij meer dan 35 graden krijg je het na een tijd in een regenbui koud.

Na het eten is het tijd voor de laatste avondactiviteit, vissen naar inktvis. Aan de voorkant van de boot wordt een grote lamp aangezet, als het goed is komen de inktvissen hier op af en kunnen wij ze vervolgens vangen met een hengel met kunstaas. Iedereen is reuze fanatiek en we zien allerlei leuke vissen om de boot zwemmen. We proberen nog wat vissen te spiesen aan het topje van de hengel maar helaas heeft niemand beet ondanks dt er wel kleine inktvissen om de boot zwemmen.


Verderop zien we wel op een aantal plekken een sterk lichtschijnsel van de professionele vissersboten, blijkbaar ligt het toch aan ons dat we niets vangen. Na het vissen en een biertje is ook weer een einde gekomen aan onze eerste nacht in Halong Bay.



Anouk, Erik & Robin

Location:Halong Bay, Vietnam