vrijdag 1 juni 2012

Dali

We zijn met de bus uit Lijiang naar Dali gegaan. Het vertrek verliep soepel, w konden een taxi delen naar het busstation en de rit van 3,5 uur verliep soepel. Het was leuk om eens overdag te reizen en het landschap te zien. We zijn weg van de grote steden en rijden door de bergen en langs rijstvelden. Robin kijkt Dombo op haar DS en maakt wat foto's. Onderweg kopen we gedroogde kiwi's en dan valt Robin in de bus in slaap. In Dali worden we buiten de oude stad afgezet, naar later blijkt op een erg onhandige plek. Geen taxi te vinden en een chinees wijst gewoon een richting uit als hij niet weet waar het adres is dat je zoekt. Gevolg is dat we helaas al wat teverl van de stad gezien hebben als we bij ons hostel komen. Gelukkig is het fris en het lopen met de rugzakken is goed te doen. We slapen in Sleepy Fish en worden warm onthaald door de eigenaars. Robin ziet kip en wil dat graag eten. Het staat alleen niet op de kaart maar de kok wordt aan het werk gezet om nog wat kip met aardappel en salade te maken. We smullen en er is ook nog een stukje lemonpie als dessert (een van de eigenaars is engels, vandaar dit gerecht). Robin is nog wat bang voor de 2 enthousiaste golden retrievers die steeds willen spelen maar na een tijdje zijn Robin en de honden aan elkaar gewend en vindt Robin ze erg leuk.
Het begint te plensen en dat blijft het de hele nacht doen. Het regenseizoen is begonnen en het regent 's nachts erg veel. De mensen zijn blij want het heeft de afgelopen tijd weinig geregend, resultaat is wel dat de boel soms onderloopt

We gaan vandaag de stad eens verkennen, we zitten net buiten de oude stadsmuur en Dali is niet zo groot. We komen veel kinderen tegen en Robin wil de school zoeken. Die vinden we en we gaan brutaal eens kijken.





Het blijkt vandaag Children Day te zijn en in ieder klaslokaal is een activiteit. We gaan bij groep 3 kijken en worden meteen met zo'n 50 chineesjes mee naar binnen gehaald. Robin kijkt eerst de kat uit de boom maar wil dan wel meedoen met het geblinddoekt de neus op een schoolbord plakken. Alle kinderen juichen en Robin krijgt een rood couponnetje. Wat nu?


Een van de kinderen pakt Robin bij de hand, een ander pakt de coupon en Robin wordt meegesleurd het schoolplein op.


Eerst twijfelt ze maar we zeggen dat ze mee mag en in een rap tempo gaat ze met een groepje het schoolplein over waar ze bij een loket de coupon kan inwisselen voor koekjes. Wij er achter aan omdat we geen idee hebben waar ze heen gaan. Van een meisje krijgt ze nog een ballon.


Dan gaan we bij een andere klas kijken en we praten wat met een van de ouders die op haar zoontje wacht. Groep 3 is kinderen van 7 jaar en ze zitten in een klas met zijn!! 68-en!!! Wat nu grote klassen in Nederland? En op de school zitten 1000 kinderen.


De les is van 6:30 tot 11:30 en dan van 14:00 tot 17:00 we snappen nu dat alleen de dril methode hier werkt, wat nu persoonlijke aandacht.
Het was erg leuk dat Robin nu mee durfde te doen, wellicht dat we weer eens op een school kunnen gaan kijken.

We wandelen verder over een markt en langs allerlei restaurants en het lijkt wel een dierentuin. Grote bakken met levende vissen, aaltjes, kikkers, slakken, garnalen, kreeften, kippen en nu vergeten we vast nog wat dieren.





Dat die op de markt verkocht worden snappen we maar ze staan ook voor restaurants en je wijst aan wat je wilt eten en dan maken ze het klaar.

We lunchen heerlijk in een klei straatje bij en best wel sjiek restaurant. Omdat wij de serveerster niet begrijpen besluit ze om haar verhaal maar op te schrijven, in het chinees helaas :-) Maar we komen eruit.


Robin koopt nog een ketting en een muziekinstrument gemaakt van bamboe en een soort kallebas.











Dan zij we weer in het hostel om even te relaaxen. We zijn van plan om vanavond in het stadje te gaan eten maar om 6 uur begint het weer enorm te regenen dus we eten in het hostel lekker curry. Morgen zijn we van planom te gaan fietsen naar het meer.





Anouk, Erik & Robin

Location:Dali, China

Lijiang, leuk maar toeristisch stadje

Vordat we de Tiger Leaping Gorge gingen lopen hebben we ook nog een half dagje rondgestruind in Lijiang zelf. Een leuk oud stadje, wel erg toeristisch maar dat wel in allerlei eeuwenoude gebouwen en met kleine bruggetjes en steegjes. Alleen wat foto's want aan tempelbezoek hebben we niet gedaan.
























Anouk, Erik & Robin

Location:Lijiang, China