dinsdag 3 juli 2012

Mekong Delta, Can Tho

Inmiddels zijn we aangekomen in Can Tho, het hart van de Mekong delta. Dit gebied staat met name bekend om de drijvende markten. Het is op de weg vanuit Saigon (Ho Chi Minh City) al duidelijk dat we in een steeds minder welvarend gedeelte van Vietnam terecht komen, de busrit over 160km kost ons 5 uur!!! We hotsen en botsen in de minivan waar Robin en Erik op de achterste bank zitten waarvan de rugleuning kaarsrecht is en onze rugzakken onder de banken doorsteken, benen in je nek dus. Anouk zit een rij ervoor maar die rij is ingekort en ze zit met 2 Vietnamezen tsjokkieklem. Na de lunchstop ruilen Anouk en Erik maar even van plaats, kan Erik zijn benen strekken en valt Anouk niet meer van het bankje.

Na het inchecken in ons hotel gaan we de stad verkennen. Deze is niet veel bijzonders, behalve een groot standbeeld van Ho Chi Minh zien we geen echte bezienswaardigheden.
Nu zijn er in deze stad zo'n 600.000 inwoners, dus wellicht dat we iets beter naar iets leuks hadden moeten zoeken maar soms is het ook lekker om op je hotelkamer te hangen (boek, internet, dsi, spelletje op telefoon, tekenen etc.)

Langs de rivier bij de eetkraampjes zitten allemaal leuke musjes, Anouk ziet een grote mus denkt ze maar dan blijkt dat je ziet wat je wilt zien. Het is een grote dikke rat, die hobbelen hier gezellig langs de eetkraampjes. Robin ziet hem wel en is blij er nu een gezien te hebben want steeds als Anouk zei, kijk uit een rat dan zag zij het beest niet. Nu lijkt het net of we hier midden tussen de ratten zitten en dat is nu ook weer niet zo. Bovendien zien we er in de singel voor ons huis ook wel eens eentje. Oh'ja, er zitten wel overal gekko's. Robin gaat 's avonds in tijgersluipgang door het hotel omdat de beestje dan tevoorschijn komen.



Bij ons rondje stad begin het ineens te plenzen en we vluchten de pizzeria in. Gelukkig wel de tent die we zochten :-) heerlijke pizza, lekker biertje maar de regen en wind houden aan dus de rolluiken gaan dicht want we worden inmiddels binnen ook nat. Dan zitten we in een soort garagebox met italiaanse aankleding, maar wel droog!! Robin heeft mazzel, ze hebben echte milkshake met een bolletje ijs.

Bij terugkomst in ons hotel regelen we nog dat we de volgende dag met een klein bootje een toer door de Mekong delta gaan doen. Het wordt vroeg uit de veren want voor de dagelijkse drijvende markten is het zaak vroeg aanwezig te zijn. De volgende ochtend om 6 uur 's ochtend staat onze gids bij het hotel om samen naar de boot te wandelen, onze schipper staat daar ook al gereed. In een kleine longtail boot gaan we met ons vijven op pad, het is al een drukte van jewelste op het water. Aan boord zijn minibanaantjes die goed smaken, en er wordt nog een verse ananas bij gekocht.





Allereerst gaan we naar de drijvende markt van Cai Rang, dit is de grootste van de Mekong met ook veel grote boten, het is een soort groothandel.



De boten die dezelfde koopwaar hebben liggen bij elkaar. Het is leuk om te zien wat voor groente en fruit en rijst er allemaal wordt aangeboden. De boten hebben een mast waarin een exemplaar van het fruit of groente dat ze verkopen is opgehangen, en anders leggen ze de koopwaar op het voordek.


Al met al gaat het bij deze markt om een indrukwekkende hoeveelheid boten over een lengte van meer dan een kilometer uitgespreid.

In de grote boten wonen de gezinnen ook, er wordt dus flink vaak "Helloooooo" geschreeuwd door enthousiaste kinderen vanaf een boot.


Hierna varen we een uurtje door naar de Phong Dien Market, dit is een kleine lokale drijvende markt met alleen maar kleine bootjes. We wurmen ons midden door alle kleine bootjes heen om alles goed te bekijken.


De dames zitten in hun veelal gammele bootjes te kletsen en waren uit te wisselen. Dat de bootjes gammel zijn blijkt uit het consequent leeghozen van de bootjes door de dames. Je herkent soms een kopen van een restaurant aan de enorme hoeveelheid gekochte waar.

Tijdens het varen maken de schipper en onze gids allerlei kunstwerkjes van de bladeren van de waterkokosnoot.








Robin is dikke maatjes met onze gids Roos.

Als afsluiting varen we via de kleine riviertjes in de delta terug naar Can Tho. Hierbij is het erg leuk om alle planten en vruchten te zien de aan de waterkant groeien. Overal bananenbomen, kokospalmen (nooi geweten dat er zoveel verschillende zijn).


We stappen uit de boot om een stukje per voet over een soort dijkje langs de rijstvelden verder te lopen.






Hierbij lopen we langs diverse bananenbomen met trossen bananen, daarnaast zien we ook nog limoengras en een cactusheg. Het is alsof we dan weer door de kas van het tuincentrum lopen, dan weer of in de tuin van de fruitboer staan.


We zien prachtige bloemen en net als Anouk de bloem wil fotograferen plukt onze gids de bloem. We verschillen iets over het idee wat je met mooie bloemen doet;-)

Bij een klein restaurantje aangekomen stoppen we voor een lunch, hierna gaan we nog even de tuin in die achter het restaurant ligt. En daar ook de keuken, zie onderstaande foto!


Hier zien we allerlei bekende vruchten groeien zoals: ananas, limoenen, mango's, sterrenfruit en ook nog een aantal ons onbekende vruchten die wel heerlijk smaken. Er schuift nog een grote hagedis voorbij ook.

Op de heenweg hadden we stroom, op de terugweg varen we weliswaar de andere kant op maar krijgen we te maken met het tij vanuit zee. Het zeewater komt de delta in en we hebben weer stroom tegen. Het water is overigens een aardige vuilnisbak. Iedereen gooit zijn afval in het water en zo ongeveer om het half uur moeten we de schroef van een stuk plastic of touw ontdoen.



Veel van de huizen aan de zijkant staan op stokken in het water en zo om de 3a4 jaar moet de boel opnieuw opgebouwd worden omdat de stokken verzakt of rot zijn. Maar nu bouwen ze soms ook niet echt slim, een ieder kan toch bedenken dat een opbouw van metselwerk op stokken steunend in een rivier wel mis moet gaan, en het geheel hangt dan ook flink scheef :-(


's Avonds gaan we weer in Can Tho eten waar Erik besluit voor een lokale specialiteit te gaan: gebakken Cobra. Het smaakt helaas niet echt bijzonder en het is zelfs een beetje taai. Anouk vind het ook niet echt fantastisch smaken en is erg tevreden met haar garnalen met limoengras. Robin ........., die eet patat. We sluiten af met een heerlijk ijsje.

Dat was weer een heerlijke en vermoeiende dag. Morgen met de bus naar Chau Doc vanwaar we met de boot de grens van Cambodia overgaan naar Phnom Penh.


Anouk, Erik & Robin

Location:Mekong Delta, Can Tho, Vietnam