vrijdag 25 mei 2012

Nachttrein en rondwandeling Xian

Na aankomst in Xi'an voelt Anouk zich niet helemaal fit en zij besluit in ons hostel een tukje te gaan doen. Erik gaat samen met Robin op pad om de stad te verkennen. Xi'an is een erg oude stad waarvan het centrum nog volledig door een grote stadsmuur is omgeven. In de tijd van Marco Polo was dit het eindpunt van de welbekende zijderoute.






Als eerste wandelen we naar de Bell Tower waar we de grote klok bekijken die bij bijzondere gelegenheden wordt gebruikt. Typisch wel is dat die eeuwenoude toren midden op een drukke rotonde staat en dat je er alleen door een voetgangerstunnel kunt komen. Eigenlijk is de stad overal een allegaartje van erg moderne hippe winkels en gebouwen en oude gebouwen en kleine straatjes. Niet te vergelijken met Pingyao waar we een stop eerder waren.

Daarna gaan we naar de vlakbij gelegen Drum Tower met een hele grote trommel. Iedere stad hier heeft een drumtower en een belltower.

Achter de Drum Tower ligt de moslimwijk van Xi'an hier struinen we rond tussen allerlei standjes met lekkers, er wordt ook volop gekookt in de aanwezige kraampjes. Bij de grote kraam waar brood wordt 'gebakken' blijven we even hangen. Het brood gaat niet zoals bij ons in de oven maar in een gigantische frituurpan, het is lekker maar wel erg vet. Robin krijgt wat brood aangeboden door een mevrouw maar ze wil het niet proberen. Dan krijgt ze maar een heel brood in een zak mee. Het smaakt een beetje als een hollandse "poffert" die je in een pan met een scheut olie bakt. Alleen wel wat droger maar een potje jam erbij smaakt best oke.






Inmiddels hebben we al wel ontdekt dat de Chinezen alles wat in een frituurpan past frituren, en omdat ze ook erg grote pannen hebben is dat eigenlijk alles. Daarbij komt ook nog dat het frituren zowel voor het avondeten maar ook voor de lunch en zelfs voor het ontbijt wordt gebruikt.
Als Europeanen worden wij nog niet helemaal gelukkig van een frituurwalm op een nuchtere maag en tot dusver is het ons gelukt om iedere ochtend te ontbijten met fruit, yoghurt of iets van brood.

Tijdens onze wandeling zien we verder ook nog allerlei kooitjes met zangvogels.


's middags blijft Robin met Anouk nog thuis. Anouk heeft flink de koorts (na 2dagen gelukkig weer helemaal oke) en Robin wil in haar "huisje" spelen. Erik haalt wat vers fruit en struint nog wat door de buurt.

Het is wel weer een stad vol tegenstellingen. Bij en stalletje aan de straat betaal je €3,50 voor een paar schoenen en om de hoek zitten de winkels van Louis V. en Prada naast elkaar voor westerse prijzen. De parkeerplaatsen op de stoep staan vol met Mercedes, VW en dikke Amerikaanse merken terwijl fietskarren met meters hoog oud ijzer voorbij komen.

Anouk, Erik & Robin

Location:Xi'an, China

Geen opmerkingen:

Een reactie posten