vrijdag 25 mei 2012

Terracota leger

We zijn netjes op tijd opgestaan en hebben in het hostel genoten van een Engels ontbijt met een fruitsalade. Robin blijkt verzot op witte bonen in tomatensaus met een gebakken ei met zachte dooier (anouk gruwelt ervan).

We gaan met het openbaar vervoer dus op zoek naar bus 603. Die is snel gevonden en we gaan door naar het station. Daar moeten we over naar bus 306 maar ook dat lukt goed.


We crossen in een uur naar de muur en onderweg is het een grauwe boel. Het is een graad of 22 en heel mistig, je wordt er niet vrolijk van. Onderweg nog even een verkeersopstopping door een aanrijding maar ook die wordt via de stoep netjes omzeild. Bij het leger aangekomen gaan we wat eten vlak voor de ingang, natuurlijk een superfoute locatie waar we het 4-voudige van de normale prijs betalen, sukkelsssss.


Je wordt echt gek van de verkopers van mini soldaatjes, een leger van 6 stenen soldaatjes is ongeveer €1,25 maar daar zitten we niet op te wachten en op gekleurde vilten katjes ook niet.

Het complex heeft 4 hallen waarvan 1 museumpje. De LP (lonely planet gids) adviseert om de route in volgorde 3,2,1 te doen omdat nr 1 het hoogtepunt is en dat doen we dus maar. Er valt niet zo veel te vertellen behalve dat het indrukwekkend is. Leuk om te zien hoe ze bezig zijn om stukken op te graven terwijl we kijken.





Vreemd wel dat alles afgesloten is met hekken en je flinke afstanden moet lopen maar dat iedere hal een een ingang met rode loper heeft en dat er toch best vaak een dure auto voorgereden wordt met "Men in Black" met meestal 1 westerling erbij.

Voor ons is het totaal niet te begrijpen dat een keizer een heel leger in klei op ware grootte liet maken om belangrijk te zijn na zijn dood. Dit leger is namelijk echt enorm, en alle details kloppen als kleding, wapens, gezichten, paarden.

Het is nu laagseizoen en niet druk voor hier maar wij vinden het al flink druk.
Te erg is het eigenlijk dat we nu al allerlei bekenden van andere locaties tegenkomen of uit ons eigen hostel. Het lijkt de locale kroeg wel.
Als we besluiten de bus te nemen komen we weer wat mensen tegen en samen gaan we een ijsje eten bij de nep Mac D. Robin wil al een tijd een ijsje dus ze heeft mazzel een echt lekker roomijsje te treffen.

Dan gaan we met zijn allen in de bus.








Robin is druk aan het gek doen met twee knullen die ook in ons eerdere hostel zaten, alledrie lijken ze zich erg te vermaken. In xi'an nemen we de stadsbus en zitten zo te kletsen dat we verkeerd uitstappen bij het hostel van anderen. We besluiten met zijn allen te gaan eten in het moslim kwartier.





Erik is hier met Robin een dag eerder al geweest. Het is er superdruk en chaotisch maar ook erg relaxed omdat er niet gestaard wordt. We zoeken een restaurant met "Lazy Susie" uit.


Dat is zo'n ronddraaiend middendeel. Dan bestellen we verschillende gerechten alleen een biertje kan niet (moslim) en cola lukt niet (taalprobleem). Het is erg gezellig en lekker en na het eten slenteren we via de supermarkt naar ons hostel.


We zijn blij dat we geen georganiseerde tour geboekt hadden vanuit het hostel want dit was een leuke dag zo met het openbaar vervoer.

Een van de meiden die mee is zit ook in ons hostel dus die loopt ook mee. Thuis gaan Robin en Anouk snel slapen en Erik schuift nog aan de bar aan met Myrthe die net 3 maanden in Nepal heeft gewerkt in een gebied waar wij ook dichtbij geweest zijn 7 jaar terug.

Eigenlijk zou dit onze laatste nacht in het hostel zijn maar we hebben de verkeerde dag de trein geboekt en we besluiten maar een dag langer in het hostel te blijven omdat we eindelijk 3 softsleeper tickets voor de trein hebben en nog wel onderste bedjes. De volgende treinrit duurt 16!! uur dus een beetje comfort in de vorm van een bed waar je ook nog op kunt zitten mag wel. Sjiek hoor.




Anouk, Erik & Robin

Location:Xi'an

Geen opmerkingen:

Een reactie posten