woensdag 8 augustus 2012

Op visite bij Nemo

Na ons korte bliksembezoek van 2 dagen aan Kuta op Bali (later in onze reis komen we hier weer terug) zijn we alweer vertrokken naar Gili Trawangang (Gili T.). Dit is een van de drie Gili eilanden voor de kust van Lombok in de Javazee. Vanuit Bali zijn we met een snelle boot twee uur onderweg om er te komen. Door de golven is het flink stuiteren want een normale boot doet over hetzelfde stuk 10 uur.


We waren gewaarschuwd voor zeeziekte en dus hebben we het doosje primatour maar eens aangebroken. Vlak voor we aan boord van de boot gingen zei Robin nog even doodleuk dat ze misselijk was en dat ze dacht dat ze wel eens moest overgeven. Snel de rugzak nog gepakt en schone kleren in de handbagage gedaan maar gelukkig ging het na een sinaspril en de primatour al snel beter.

Gili T. is een leuk klein en rustig eiland waar we drie hele dagen verblijven in een eigen huisje een meter of 50 van het strand. Geen gemotoriseerd vervoer op het eiland maar wel meer dan voldoende rondracende ezelkarretjes.


Het thema van het eiland is strand, snorkelen, duiken en eten/drinken. Samen met een ander Nederlands stel met een zoontje van ongeveer Robin haar leeftijd hebben we ons de eerste dag dan ook maar gelijk gestort op het snorkelen.


Met een glasbodemboot voor ons zessen zijn we op pad gegaan om zeeschildpadden te zien. We hadden de hoop er eentje te zien maar het was gelijk raak; in de boot en tijdens het snorkelen zagen we er gelijk al een stuk of vier. Met een schild van bijna een meter zijn die beesten een erg imposant gezicht. Daarna was het nog een paar minuten varen om een scheepswrak van een metertje of 25 lang te bekijken. Achteraf wist Robin ons enthousiast te vertellen dat ze bijna alle vriendjes van Nemo had gezien. Na de eerste snorkeltocht wilde Robin niet meer omdat haar masker steeds vol liep.


Gelukkig kon ze op de boot door de glazen bodem ook van alles zien en konden wij nog even boven het wrak snorkelen. We zagen ook nog een grote smurfenblauwe zeester, net alsof iemand die net van kleuterklei gemaakt had en in zee had losgelaten.

Omdat Robin toch wat problemen had met haar gehuurde masker wat eigenlijk te groot was en steeds vol liep hebben we voor ons alledrie maar een masker met snorkel aangeschaft. Geen gedoe meer met huren of het niet goed zitten van het masker en zoals jullie inmiddels al gelezen hebben kunnen we die hier veel gebruiken.

Robin heeft haar set inmiddels al flink gebruikt en ze vind het snorkelen ineens een stuk leuker. Het is erg leuk om te zien hoe ze hiermee rustig aan het rondkijken is en naar de vissen zwaait. Ondertussen ook nog even met het OK duiksignaal aangeeft dat alles in orde is.

Op zoek naar nog meer schildpadden, en natuurlijk andere mooie vissen en stukken koraal, hebben we ook zelf nog maar een paar keer een "drift snorkeltocht" gemaakt.


Eerst met zijn 6-en een korte wandeling richting het noorden van het eiland maken om daar de zee in te gaan. Vervolgens hebben we ons met de stroming langs ons huisje richting het zuidelijk gedeelte van het eiland laten dobberen. De kreet 'schildpad op anker' was meteen duidelijk. Kijk naar een anker en er zwemt een schildpad bij. Telkens als iemand van ons een schildpad ziet roept hij zodat de rest ook die kant uit komt zwemmen. En weer hadden we de mazzel om vier grote schildpadden voorbij te zien komen. Het mooiste was hierbij een groot exemplaar dat langzaam omhoog naar het wateroppervlak aan het zwemmen was, even z'n hoofd bovenwater stak om adem te halen en vervolgens weer rustig afzakte te diepte in. Fraai die kop zo boven het water uit.

Echt verbazingwekkend dat we zodra we het water inlopen in de Nemo film gerecht komen. Alleen de haai hebben we nog niet gezien, gelukkig maar. Bij het spelen op het strand vonden Robin en haar speelmaatje Nick nog een poeltje met zeesterren en krabben.


Dat koraal beschermd is weten we maar het ligt hier overal zodat de kids er huisjes van bouwen en er winkeltje mee spelen. Dit eiland is echt een droomplek.


Helaas weinig foto's want het mooiste wat we zien bevind zich onderwater en een onderwatercamera die hebben we nu net niet.


Anouk, Erik & Robin

Location:Gili T. Tusseb Bali en Lombok in Indonesie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten